Pierwsze słyszę o czymś takim oddawałam krew 3 maja tego roku i mam raczej bieżące informacje na ten temat - nie było w ogóle takiego zastrzeżenia.k8 pisze:nie wolno palić papierosów w dniu oddania krwi
Mnie oddanie krwi zajęło maksymalnie 40 minut.k8 pisze:oddanie krwi przez jedną osobę trwa mniej więcej 2h (ankieta, badanie lekarskie, morfologia krwi i właściwe oddanie poprzedzone wypiciem kawy czy innego soczku + 5-10 min odpoczynku na fotelu po oddaniu)
Zgadzam się, aczkolwiek tego samego dnia funkcjonowałam jak najbardziej normalnie. Nie mogłam tylko dźwigać w ręce, z której krew była pobrana. Jestem wątłą kobietką, więc myślę, że na naszych Toporach za bardzo by się to nie odbiło, skoro ja czułam się w porządku. Tym bardziej, że wieczory zajęte są przez sesje, a więc swoisty odpoczynek. Człowiek się raczej wtedy nie przemęcza (choć mogę się mylić! )k8 pisze:po oddaniu nie można się przemęczać i forsować przez co najmniej 24h
Warunku o alkoholu nie będę nawet komentować, bo jest dla mnie śmieszny. Doba przed oddaniem krwi to żadne poświęcenie.k8 pisze:nie może spozywać alkoholu na co najmniej 24h przed oddaniem krwi
Zgadzam się zupełnie, tych warunków jest sporo, ale wiedząc, że będzie taka akcja w sierpniu ( a mamy dopiero maj), można się przynajmniej w niewielkim stopniu przygotować.Bączek' pisze:Tych warunków jest znacznie znacznie więcej ( mi jeszcze przychodzą na myśl np. przebicie ciała w przeciągu iluś miesięcy, zrobienie tatuażu w przeciągu iluś miesięcy, zażycie bądź zażywanie jakichkolwiek leków, przebyte choroby - kiedy były, jakie, miesiączka, ciążą, osoba karmiąca, masa ciała poniżej 55 kg ). Myślę, że nawet ze znalezieniem tych 20 osób byłby problem...
Cóż, niestety decyzja już zapadła, trudno się mówi