Emerytury, socjalizm i liberalizm

O wszechstronności naszej gadać będziem, o polityce i mszach kościelnych takoż.
Awatar użytkownika
Ślimak
Conan™ Seria Limitowana
Conan™ Seria Limitowana
Kontakt:

Re: Read it

Post autor: Ślimak »

O losie, komunizm jest jeszcze bardziej naiwny i nie przystający do rzeczywistości niż Unia Polityki Nierealnej. Mnie chodzi o dwie rzeczy - zwrócenie szanownym kolegom uwagi na fakt, że wyznawanie w ich wykonaniu ideologii, która jest wygodna tylko dla młodych, zdrowych i bogatych, nie uwzględnia faktu, że oni wcale nie są bogaci, a młodzi i zdrowi tez nie będą wiecznie oraz o przełamanie schematu, w którym to JKM zakrzyknie "jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić", a nasi szanowni koledzy już będą odczuwać ekscytację z powodu nadciągającego posiłku. Myślenie życzeniowe w polityce z reguły prowadzi do katastrofy, bo oprócz tego "co fajnie by było zrobić" należy jeszcze patrzyć na to co się zrobić da.
Religion is like a penis. It's fine to have one and it's fine to be proud of it, but please don't whip it out in public and start waving it around... and PLEASE don't try to shove it down my child's throat.
Awatar użytkownika
Rijel
Boski Arcyrozjebca +k1200

Post autor: Rijel »

Nie lubię prowadzić dyskusji w internecie, ponieważ rozmówcy mają jeszcze większą niż w rzeczywistych, tendencję do rozminięcia się w temacie. Zasmuca mnie jedynie, że uważasz mnie i dużą część swoich znajomych za idiotów (już chyba bez kokieterii), którzy wierzą i głoszą to co jednym uchem usłyszeli od jednego z polskich publicystów - Janusza Korwin-Mikkego (którego większość z nas szanuje, a nawet lubi). Wyobraź sobie, że myśl liberalna ma trochę szerszą bazę doktrynalną, od Johna Locke'a poczynając, przez Herberta Spencera, austriacką i chicagowską szkołę ekonomii (Ludvig von Mises, August von Hayek, Milton Friedman), na politykach takich jak Ronald Reagan i Margaret Thatcher kończąc.
Gdy nadejdzie dzień sądu najładniejszy z najładniejszych przyzwie zapomnianych. W lewą dłoń weźmie on magiczne figury, w prawicy będzie dzierżył księgę złą i słowami swymi sprawi że klan bez nazwy z popiołów powstanie.
Awatar użytkownika
Ślimak
Conan™ Seria Limitowana
Conan™ Seria Limitowana
Kontakt:

Nie trzeba być idiotą by dać się zindoktrynować. I tak, też mam wikipedię i też sobie mogłem poczytać o liberalnych myślicielach, jednakowoż w dyskusjach i podpisach na forum nie bryluje John Locke tylko JKM, jakoś tak wyszło.
Religion is like a penis. It's fine to have one and it's fine to be proud of it, but please don't whip it out in public and start waving it around... and PLEASE don't try to shove it down my child's throat.
Awatar użytkownika
Wiś
Wikingowski überaxe
Wikingowski überaxe

Post autor: Wiś »

Bo JKM jest najbardziej rozpoznawalny, "czytelny". Jeśli o mnie chodzi to po prostu jestem wielkim przeciwnikiem doktryny Keynes'a, i zwolennikiem poglądów Friedman'a. Gdyby D. Tusk, czy mutant Napierniczak prezentowali tego typu poglądu to bym powoływał się na nich. Niestety (lub stety) prezentuje je w Polsce opcja polityczna o nazwie UPR, więc powołuję się na wypowiedzi jej lidera, którym jest stety (lub niestety) JKM.
Awatar użytkownika
^sadam
Katowski No. 666
Katowski No. 666
Kontakt:

Post autor: ^sadam »

Wiś pisze:Niestety (lub stety) prezentuje je w Polsce opcja polityczna o nazwie UPR, więc powołuję się na wypowiedzi jej lidera, którym jest stety (lub niestety) JKM.
Wisiu, przecież JKM już dawno nie jest liderem UPR. Był przecież ten rozłam, nie rozumieli się, a nawet walczyli. Obecnie partia WiP i UPR konkurują ze sobą.

Ostatnio dostałem takiego oto maila na moją skrzynkę pocztową, może Was to zainteresuje:
Nieprawdą jest, jakoby Unia Polityki Realnej zamierza w jakikolwiek
sposób współtworzyć jakąkolwiek formację polityczną pod wodzą p.
Janusza Korwin-Mikke.

Były członek UPR, jeden z jej założycieli, opuścił nasze szeregi
już 2009 roku. Od tego czasu jest skupiony na tworzeniu własnych tworów
politycznych pod różnymi szyldami (Platforma JKM, Wolność i
Sprawiedliwość). Od momentu opuszczenia Unii Polityki Realnej nic nie
łączy środowiska UPR z p. Januszem Korwin-Mikke.

UPR stoi i będzie stała na straży idei konserwatywno-liberalnej, ale
odrzuca dotychczasowy styl uprawiania polityki (choć może raczej
publicystyki) jaką prezentował przez wiele lat p. Janusz Korwin-Mikke.
Sposób argumentacji, metody politycznego marketingu stosowane przez p.
Janusza Korwin-Mikke są nam obce i nie zdecydowanie nie chcemy być z
nimi utożsamiani. Sugestie jakoby Unia Polityki Realnej zamierza kolejny
raz pod jego przewodnictwem ośmieszyć idee konserwatywno-liberalne są
nieprawdziwe.

Dzisiaj Unia Polityki Realnej pod przywództwem prezesa Bartosza Józwiaka
wkracza w nowy etap. Otwieramy się na współpracę z różnymi środowiskami
w celu budowania praworządnej i wolnej Polski jako kraju dobrobytu gospodarczego,
w której obywatele będą czuli się bezpiecznie.

Będziemy wspólnie z ekspertami tworzyć rozwiązania podnoszące standard
życia w naszym kraju. Chcemy budować, a nie obrażać.
Dlatego nie idziemy jedną drogą z p. Januszem Korwin-Mikke.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiś
Wikingowski überaxe
Wikingowski überaxe

Post autor: Wiś »

Jakieś dwa tygodnie temu powstała partia UPR-WiP pod przewodnictwem JKM. Tamten UPR to jest jakiś dziwny twór. Z resztą to jest mało ważne.
Awatar użytkownika
Ślimak
Conan™ Seria Limitowana
Conan™ Seria Limitowana
Kontakt:

Re: Emerytury, socjalizm i liberalizm

Ej straciłem zainteresowanie tematem... i jeszcze ten nudny tytuł... Idę trolować gdzie indziej. Trolololololololololololo....
Awatar użytkownika
Prozac
Postrach tajgi
Postrach tajgi

Post autor: Prozac »

http://jakzyc.wordpress.com/2009/10/03/ ... d-nalezec/

Nie wiem czy tekst dobry, nie czytałem. Na pewno na temat, a poza tym, zabawna zagadka - który z naszych kolegów należy do conajmniej 2 grup wymienionych w tekście ;-) ?
Wasze płyty? Sru, kurwa, klozet.
Awatar użytkownika
Rijel

Post autor: Rijel »

Żeby było jeszcze ciekawiej Wojtku, to znam autorów tego bloga ;)
Gdy nadejdzie dzień sądu najładniejszy z najładniejszych przyzwie zapomnianych. W lewą dłoń weźmie on magiczne figury, w prawicy będzie dzierżył księgę złą i słowami swymi sprawi że klan bez nazwy z popiołów powstanie.
Awatar użytkownika
Prozac
Postrach tajgi
Postrach tajgi

Post autor: Prozac »

Wykluczam więc przypadek!
Wasze płyty? Sru, kurwa, klozet.
ODPOWIEDZ