Sesje dla początkujących
Sesje dla początkujących
Witam. Ostatnio rozmawiałem z Gerbeerem. Jak większość z Was wie, on i ja prowadzimy na Toporiadzie sesje dla początkujących. Po krótkiej rozmowie dostrzegliśmy pewien problem. Na czym on polega? Już tłumaczę.
Z każdą edycją Toporiady przybywa nowicjuszy, graczy niedoświadczonych, dla których odbywają się te właśnie sesje. Oczywiście żaden z nas nie ma z tym problemu bo to właśnie jest ideą Topo. Problemem jest ilość wspomnianych przeze mnie osób. Myślę, że założenie tego tematu było kwestią czasu.
W tym roku nie miałem z tym problemu bo zapisało się do mnie 5 osób i tej właśnie piątce prowadziłem. Sesja mi się podobała, odgrywanie i myślenie także więc sesyjkę ogólnie uznaję za udaną. Natomiast w roku 2008, w Głuchowie, w pewnym momencie musiałem odmówić przyjęcia graczy do namiotu bo gdybym się zgodził miałbym ich trzynastu(wtedy w namiocie siedziało już jedenaście osób + ja). Nie pamiętam jak w Głuchowie wyglądała sesja Gerbeera ale w 2009 roku z tego co wiem prowadził ośmiu osobom.
Podsumowując. Bardzo fajnie prowadzi mi się te sesje. Co nie zmienia faktu, że trzeba znaleźć jeszcze jednego mistrza gry albo zorganizować w tym czasie jakaś rozrywkę dla "młodych". Moim zdaniem lepiej będzie jeżeli ktoś nowy dołączy do mnie i Gerbiego.
Oczywiście, można poprowadzić sesję dla ośmiu czy dziesięciu osób ale to traci swój klimat. Trzeba też wziąć pod uwagę to, że ktoś kto pierwszy, drugi czy nawet siódmy raz gra w RPG, dopiero zaczyna swoją przygodę ze światem fantasy. Dlatego też, moim zdaniem, na te sesje powinno się zwracać szczególną uwagę. Ja jako niedoświadczony MG nie jestem w stanie poprowadzić sesji dla większej ilości osób tak żeby była ona sesją dobrą.
P.S. Bardzo proszę żeby w tym temacie zgłosił się ktoś kto czuje się na siłach i uważa, że byłby w stanie poprowadzić sesyjkę dla początkujących.
Pozdrawiam.
Z każdą edycją Toporiady przybywa nowicjuszy, graczy niedoświadczonych, dla których odbywają się te właśnie sesje. Oczywiście żaden z nas nie ma z tym problemu bo to właśnie jest ideą Topo. Problemem jest ilość wspomnianych przeze mnie osób. Myślę, że założenie tego tematu było kwestią czasu.
W tym roku nie miałem z tym problemu bo zapisało się do mnie 5 osób i tej właśnie piątce prowadziłem. Sesja mi się podobała, odgrywanie i myślenie także więc sesyjkę ogólnie uznaję za udaną. Natomiast w roku 2008, w Głuchowie, w pewnym momencie musiałem odmówić przyjęcia graczy do namiotu bo gdybym się zgodził miałbym ich trzynastu(wtedy w namiocie siedziało już jedenaście osób + ja). Nie pamiętam jak w Głuchowie wyglądała sesja Gerbeera ale w 2009 roku z tego co wiem prowadził ośmiu osobom.
Podsumowując. Bardzo fajnie prowadzi mi się te sesje. Co nie zmienia faktu, że trzeba znaleźć jeszcze jednego mistrza gry albo zorganizować w tym czasie jakaś rozrywkę dla "młodych". Moim zdaniem lepiej będzie jeżeli ktoś nowy dołączy do mnie i Gerbiego.
Oczywiście, można poprowadzić sesję dla ośmiu czy dziesięciu osób ale to traci swój klimat. Trzeba też wziąć pod uwagę to, że ktoś kto pierwszy, drugi czy nawet siódmy raz gra w RPG, dopiero zaczyna swoją przygodę ze światem fantasy. Dlatego też, moim zdaniem, na te sesje powinno się zwracać szczególną uwagę. Ja jako niedoświadczony MG nie jestem w stanie poprowadzić sesji dla większej ilości osób tak żeby była ona sesją dobrą.
P.S. Bardzo proszę żeby w tym temacie zgłosił się ktoś kto czuje się na siłach i uważa, że byłby w stanie poprowadzić sesyjkę dla początkujących.
Pozdrawiam.
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Re: Sesje dla początkujących
To ja się przyznam, że się nad tym zastanawiam, ale nie trzymajcie mnie za słowo dopóki tego oficjalnie nie zgłosze... przede wszystkim muszę zobaczyć czy będę w stanie przygotować odpowiedni scenariusz... ale wstępnie mam pomysł poprowadzenia początkującym przynajmniej raz tej Toporiady
- Jankoś
- Boski Arcyrozjebca +k1200
- Kontakt:
Przypominam ,że sesje dla początkujących w 2008 i 2009 prowadziła także Shila ,ale warto rzeczywiście powiększyć liczbę takich sesji do czterech.
"Rava urbs mea,societas "Secures" vita mea"
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Gdzie w 2008 roku także miałam chyba z 7 czy 8 graczy
Jankosiu, czy swoją wypowiedzią sugerujesz, że i w tym roku poprowadzę?
Ja się do tego nie nadaję zwyczajnie.
Shila przepraszam za pominięcie ale nie dysponowałem taką wiedzą.
Co do nadawania się to nie pitol mi tu głupot. Też tak mówiłem ale prowadzić ktoś musi. Ogólnie brakuje MG na Topo i musisz nam pomóc. Bez wymówek. Jak mówi pierwsze RPG-owe przykazanie. "Nigdy nie odwracaj się plecami od Topora w potrzebie"
Prowadzisz i już!
Co do nadawania się to nie pitol mi tu głupot. Też tak mówiłem ale prowadzić ktoś musi. Ogólnie brakuje MG na Topo i musisz nam pomóc. Bez wymówek. Jak mówi pierwsze RPG-owe przykazanie. "Nigdy nie odwracaj się plecami od Topora w potrzebie"
Prowadzisz i już!
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Nic się nie stało, Tęczo
Dwa fragmenty mojej wypowiedzi z dn. 17.08.2009 r., po powrocie z urlopu:
... bo znowu się zgodzę Nie umiem Wam odmawiać.
Dwa fragmenty mojej wypowiedzi z dn. 17.08.2009 r., po powrocie z urlopu:
Shila pisze:(i nie, nie poprowadzę za rok )
Nie róbcie mi tego. Proszę, nie namawiajcie mnie na to...Shila pisze:P.S.2.: Nie prowadzę za rok. Się nie dam.
... bo znowu się zgodzę Nie umiem Wam odmawiać.
- Jankoś
- Kontakt:
I to właśnie dlatego ,że się nie nadajesz na każdej edycji właśnie z Twojej sesji pochodzi zwycięzca konkursu na najlepszego początkującego gracza?Shila pisze:Gdzie w 2008 roku także miałam chyba z 7 czy 8 graczy
To już kwestia bardzo dobrych, świetnie się zapowiadających i fajnych graczy, a nie prowadzącego MG
Po prostu miałam szczęście.
Po prostu miałam szczęście.
- Jankoś
- Kontakt:
Kokietka
Ja się zgłaszam cobyk niopierzonym poprowadzić sesyjkę na Topo(jakiś czes temu chyba udało mi się{gasnące świece i horrorowe akcje} a kocham wyzwania) więc popróbuję raz jeszcze.Mój plan przewiduje naturalnie Kryształy Czasu dla początkujących i innej maści chętnych