co to znaczy 'jak określić'? no po prostu otwarcie.Jankoś pisze:Jak mam określić w programie występ na otwarcie Toporiady?
Zapowiedzi do programu Toporiady!!!
Re: Zapowiedzi do programu Toporiady!!!
- Jankoś
- Boski Arcyrozjebca +k1200
- Kontakt:
No nie do końca ,nie jest to otwarcie jak na innych konwentach. Odbędzie się tam pewien występ artystyczny
"Rava urbs mea,societas "Secures" vita mea"
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Pacenie?Jak mam określić w programie występ na otwarcie Toporiady?
no w sumie występ artystyczny najdokładniej oddaje charakter tego czegoś.
Zapowiedź wysłana.
P.S. Sprawa numer jeden, zajawki proszę jednak na maila bo podobno ktoś mi wysłał na forum i takowa nie doszła. Wybaczcie to zamieszanie.
P.S. 2. Wrzucam przykładowe zajawki. Mam nadzieję, że autorzy nie będę mieli nic przeciwko ( w końcu i tak zostaną upublicznione).
Sesja /Legenda Pięciu Kręgów /Sławomir „ByBus” Kucharzyk
"W górskiej dolinie gdzieś na wschód od ziem klanu Lisa leży mała wioska.
Ubiegłej jesieni trzech pochodzących z niej chłopów skazano w Minamimura na
śmierć: za przekroczenie granicy prowincji bez dokumentów, nielegalną próbę
organizacji oddziału zbrojnego i niepłacenie podatków. Błacha sprawa dawno
zostałaby zapomniana gdyby nie wyjątkowo nudna zima i żart opowiedziany na
cesarskim dworze, bo ilu w końcu roninów można wynająć za jeden wóz ryżu. Z
głupiego żartu zrodziło się poważne pytanie: ilu potrzeba samurajów by pokonać
40 bandytów?"
Sesja ,Aleksandra Avril Mochocka, Dzikie Pola
Dzikie, a może bardziej mroczne i duszne, co zresztą się z dzikością ich nie kłóci, i niekoniecznie Pola (sesja w klimacie wielkomiejskim... cokolwiek by to miało znaczyć, lecz i wśród łąk, pól i lasów ciemnych oraz pełnych zwierza groźnego i grasantów plugawych przebiegająca) u Jejmość Pani Michałowej Mochockiej, Aprilis zwanej, która to zaprasza troje lub czworo szlachty (takoż kawalerów) i urodzonych panien, aby z ich pomocą i wdzięcznym udziałem opowiedzieć pewną zawiłą a i straszną, choć i śmiechu niepozbawioną, historyjkę, uczącą, iż na tym świecie rzeczy nigdy nie są całkiem takimi, za jakie by miały uchodzić, zaś na tamtym świecie... .
Alchemia – Prelekcja / Banan
Alchemia to nie tylko przemienianie ołowiu w złoto i poszukiwanie Kamienia Filozoficznego. Alchemicy to coś więcej niż szaleni chemicy tworzący wybuchowe mikstury. Prelekcja ta ma na celu wyjść poza to potoczne rozumienie alchemii oraz alchemików i przybliżyć tą tajemną sztukę.
Konkurs - k8
Bądź szybki, bądź zręczny, bądź czujny!Nie boisz się walki i chaosu przy stole? Weź udział w szalonej rozgrywce o totem i zostań mistrzem Jungle Speed'a!
P.S. 2. Wrzucam przykładowe zajawki. Mam nadzieję, że autorzy nie będę mieli nic przeciwko ( w końcu i tak zostaną upublicznione).
Sesja /Legenda Pięciu Kręgów /Sławomir „ByBus” Kucharzyk
"W górskiej dolinie gdzieś na wschód od ziem klanu Lisa leży mała wioska.
Ubiegłej jesieni trzech pochodzących z niej chłopów skazano w Minamimura na
śmierć: za przekroczenie granicy prowincji bez dokumentów, nielegalną próbę
organizacji oddziału zbrojnego i niepłacenie podatków. Błacha sprawa dawno
zostałaby zapomniana gdyby nie wyjątkowo nudna zima i żart opowiedziany na
cesarskim dworze, bo ilu w końcu roninów można wynająć za jeden wóz ryżu. Z
głupiego żartu zrodziło się poważne pytanie: ilu potrzeba samurajów by pokonać
40 bandytów?"
Sesja ,Aleksandra Avril Mochocka, Dzikie Pola
Dzikie, a może bardziej mroczne i duszne, co zresztą się z dzikością ich nie kłóci, i niekoniecznie Pola (sesja w klimacie wielkomiejskim... cokolwiek by to miało znaczyć, lecz i wśród łąk, pól i lasów ciemnych oraz pełnych zwierza groźnego i grasantów plugawych przebiegająca) u Jejmość Pani Michałowej Mochockiej, Aprilis zwanej, która to zaprasza troje lub czworo szlachty (takoż kawalerów) i urodzonych panien, aby z ich pomocą i wdzięcznym udziałem opowiedzieć pewną zawiłą a i straszną, choć i śmiechu niepozbawioną, historyjkę, uczącą, iż na tym świecie rzeczy nigdy nie są całkiem takimi, za jakie by miały uchodzić, zaś na tamtym świecie... .
Alchemia – Prelekcja / Banan
Alchemia to nie tylko przemienianie ołowiu w złoto i poszukiwanie Kamienia Filozoficznego. Alchemicy to coś więcej niż szaleni chemicy tworzący wybuchowe mikstury. Prelekcja ta ma na celu wyjść poza to potoczne rozumienie alchemii oraz alchemików i przybliżyć tą tajemną sztukę.
Konkurs - k8
Bądź szybki, bądź zręczny, bądź czujny!Nie boisz się walki i chaosu przy stole? Weź udział w szalonej rozgrywce o totem i zostań mistrzem Jungle Speed'a!
-
- Cuś na kształt tasaka
- Kontakt:
Po primo. Skoro sam przedstawiłem Wam ByBusa pod nazwiskiem Kucharczyk, to pozostanę niezmordowanym hiszpańskim inkwizytorem wielkiej sprawy poprawiania jego nazwiska. Toć zwie się on Kucharzyk ;o)
Po secundo, a'propos niezmordowanego inkwizytora, to coś mi się nie zgadza w unowocześnionej wersji programu. Może nie widziałem się z Inkwizytorem parę lat i coś się z nim pozmieniało, ale niegdyś nie podejrzewałbym go o prowadzenia jakiegokolwiek programu, gdy gdzie indziej DzPowy LARP się odbywa. To trochę jak pytanie Olafa Lubaszenki, jak w Kilerze mu powiedzieli, że film kręcą. "To czemu ja nie gram?"
Po tertio. O ile jestem w stanie wyobrazić sobie Inkiego prowadzącego prelekcję, gdy w innym miejscu akurat Komuda robi LARPa, o tyle nader ciężko mi sobie wyobrazić - mimo wieloletniego RPGowego doświadczenia - Jankosia prowadzącego Radosną Historię Toporów w momencie, w którym w innym miejscu akurat Jankoś robi konkurs w Monka. Lub odwrotnie.
Po secundo, a'propos niezmordowanego inkwizytora, to coś mi się nie zgadza w unowocześnionej wersji programu. Może nie widziałem się z Inkwizytorem parę lat i coś się z nim pozmieniało, ale niegdyś nie podejrzewałbym go o prowadzenia jakiegokolwiek programu, gdy gdzie indziej DzPowy LARP się odbywa. To trochę jak pytanie Olafa Lubaszenki, jak w Kilerze mu powiedzieli, że film kręcą. "To czemu ja nie gram?"
Po tertio. O ile jestem w stanie wyobrazić sobie Inkiego prowadzącego prelekcję, gdy w innym miejscu akurat Komuda robi LARPa, o tyle nader ciężko mi sobie wyobrazić - mimo wieloletniego RPGowego doświadczenia - Jankosia prowadzącego Radosną Historię Toporów w momencie, w którym w innym miejscu akurat Jankoś robi konkurs w Monka. Lub odwrotnie.
Wódki nie pijam, ja nią duszę dezynfekuję!
- Jankoś
- Boski Arcyrozjebca +k1200
- Kontakt:
Ad 1 Będzie to go chyba prześladować jeszcze długo ,ale zaraz poprawię.
AD 2 Cóż nie brałem pod uwagę preferencji twórców poszczególnych punktów programu w czym chcieliby uczestniczyć. Inki póki co nie zgłosił zastrzeżeń.
Ad 3 Dzięki tu rzeczywiście wielki błąd z mojej strony.
Jestem bardzo wdzięczny wszystkim za wyłapywanie mniejszych czy większych pomyłek.
AD 2 Cóż nie brałem pod uwagę preferencji twórców poszczególnych punktów programu w czym chcieliby uczestniczyć. Inki póki co nie zgłosił zastrzeżeń.
Ad 3 Dzięki tu rzeczywiście wielki błąd z mojej strony.
Jestem bardzo wdzięczny wszystkim za wyłapywanie mniejszych czy większych pomyłek.
"Rava urbs mea,societas "Secures" vita mea"
Wyślę po weekendzie - na początku przyszłego tygodnia znaczy się - jak wrócę z Katowic.Jankoś w dniu 13.07.2009 (poniedziałek) pisze:Punkty programu i ich zapowiedzi można zgłaszać do końca przyszłego tygodnia.
Z jajem. W duchu samego otwarciaJankoś pisze:Jak mam określić w programie występ na otwarcie Toporiady?
Serialowe inspiracje w RPG - Jak działa serial i jakie są jego podobieństwa do RPGowej kampanii. Prelekcja ma przyjrzeć się tym zagadnieniom, pokazać jak z "serialowych standardów" ułożyć szkielet kampanii na co najmniej 10 przygód, oraz jakie mechaniczne narzędzia można dodać by było bardziej serialowo.
Jeden krok dalej - Craven zaprezentuje kilka sztuczek, których nigdy w życiu nie chciało mu się przygotować na sesję. Pomysły na te sztuczki jednakże chodziły mu po głowie i myślał sobie "Kurczę... Jakbym to zrobił na sesji, to zapamiętali by to na lata". Prelekcja niepraktyczna i ogólnie snobistyczna.
Mateusz "Craven" Wielgosz
PRZYJACIEL TOPORÓW
PRZYJACIEL TOPORÓW