Jako że gram coraz rzadziej a mój głód ogólnie RPGowy nie maleje postanowiłem, że przedstawię na forumie moje nieskładne myśli co do systemu zwanego Pomidorem. Liczę też na to że zmusi mnie to w jakiś sposób do regularnego spisywania myśli które tworzą w otchłani mego mózgu zarys Pomidora. Poza tym może dzięki temu forum trochę drgnie.Wyniki ankiety z poprzedniego forum pisze:Trzy słowa o Pomidorze
O qrfa! Zajebiste! Po prostu wypasik 15% [ 2 ]
Przynajmniej jest co na forum poczytać 46% [ 6 ]
Daj se spokuj człowieku 23% [ 3 ]
Rpgowe wymiociny 15% [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 13
Zacznę od tytułu, nie najszczęśliwszego i będącego jedynie tytułem roboczym, by nie było niedomówień
W Pomidorze nie gra się pomidorami, akcja nie toczy się na grządkach a rozdział broń nie będzie opisywał grabi, łopat i motyk.
Pomidor jest systemem fantasy w pełni tego słowa znaczeniu. Mamy w nim elfów, szlachetnych i dostojnych, uzdolnionych magicznie, mamy krasnali żyjących w górach walczących z goblinami i orkami. Mamy mistyczne stwory, nieprzebyte ruiny, magiczne artefakty i potężnych magów. Jednym słowem fantasy. Fantasy które właśnie weszło w swoisty renesans magiczny.
Jeszcze nie dogasły stosy na których spłonęły istoty mające cokolwiek wspólnego z magią, jeszcze kruki nie nasyciły się na powieszonych czarownicach a już w miastach powstają pierwsze gildie czarodziei. Właściwie wszystkie znane ziemie zwane Kontynentem tchnęła prawie jednocześnie refleksja że może magia tak naprawdę nie jest zła, ba wręcz może zrobić wiele dobrego. I tak pierwszy raz od kilku wieków, niezależnie czy to elf czy gnom, czy nawet ogr, każdy mógł z podniesioną głową powiedzieć „tak, jestem magiem” a wręcz zaczął ją podnosić wyżej niż przeciętny członek Starych Ras. I oto magia zaczęła się strasznie dynamicznie rozwijać, zaczęto poszukiwać strych magicznych ksiąg kryjącą w sobie wiedzę starożytnych. Niektórzy sądzą nawet że niedługo wiedza magiczna przewyższy tą z przed 1000 lat.
Lecz Pomidor to nie tylko magia i jej odrodzenie. Są to również bogowie którzy oddziałują na życie śmiertelnych nie mniej niż magia. Bogów nie jest kilku czy nawet kilkunastu, nie tworzą oni znanego wszystkim panteonu. Bogów są setki jeśli nie tysiące. Mówi się co kraina to bóg i ma się rację. Prawie każda wioska ma swoje bóstwo któremu oddaje cześć i które mocno oddziałuje na swych wyznawców lecz muszą oni znajdować się na ziemi danego bóstwa gdyż jego moc jest powiązana z ziemią nad którą sprawuje pieczę. Modlitwa do boga w jego świątyni może spowodować cud ale nawet najgorliwsza modlitwa do tego samego bóstwa, lecz pół dnia drogi dalej może sprowadzić co najwyżej przekleństwo innego bóstwa opiekującego się ziemią na której się obecnie znajdujemy. A bogowie nie zawsze są wspaniałomyślni i wyrozumiali czasami są bytami które karzą za najmniejszą drobnostkę z sobie tylko wiadomych przyczyn (czemu?- bo mogę ).
Należałoby wspomnieć o rasach występujących na Kontynencie. Cóż, ras tworzących społeczności które rozwinęły swoją kulturę jest dużo, około 20 lecz w większości są to rasy które albo mogą żyć jedynie w specyficznych warunkach jak reptilioni albo rasy które w innych krainach, innych niż swoja ojczyzna będą uznawane za kolejny dziw co z lasu wyszedł by dzieci mordować, zarazę roznosić lub jest jakimś pokracznym demonem. Istnieją jednak rasy których populacja jest na tyle duża że są właściwie znane są w każdej części Kontynentu. Są to ludzie, obecnie chyba najliczniejsza rasa, krasnale, elfy, ogry i gnomy.
Podstawową krainą, najlepiej przystosowaną do grania jest Wielka Puszcza otoczona naturalnymi granicami za którymi leżą legendarne imperia krasnali, elfów, ludzi, mieszkańców pustyni. Wielka Puszcza przez fakt że leży pomiędzy tymi krajami stała się zupełną mieszaniną kultur i ras. Jest to słabo zaludniony obszar w którym cywilizacja tworzy enklawy na tle nieprzebytej puszczy. W przeszłości okres ten przechodził z rąk do rąk co spowodowało że można znaleźć tu równie dobrze starożytne elfie cytadele jak i krasnoludzie faktorie.
Na razie to tyle, lecz może już jutro uda się rozwinąć mi niektóre tematy lub opisać historię.
Sprubuje również przybliżyć to co bananek lubi najbardziej czyli mechanikę.
Postaram się również odskanować mapki to wrzucę linka czy cuś.
P.S. Miejcie trochę wyrozumiałości, trudno jest opisać system w kilku zdaniach tym bardziej że nie robiłem tego wcześniej.